Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

θέα από ψηλά - ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ

Αναδημοσιεύω από το ιστιολόγιο της Ένατης Διάστασης:

Τον Μάιο του 2005, η ομάδα ιστορικής και θεωρητικής μελέτης των κόμικς Iconotopia (μέλος της οποίας είναι και ο Πάνος Κρητικός της Ένατης Διάστασης), σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργάνωσε το 2ο Συνέδριο Κόμικς με τίτλο Αποχρώσεις Δύο Κόσμων: Κόμικς και [Επιστημονική] Φαντασία. Αυτή τη φορά ο χαρακτήρας του συνεδρίου ήταν διεθνής και πέρα από τους πολλούς Έλληνες δημιουργούς και ομιλητές που συμμετείχαν, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικοί δημιουργοί από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα ο Jeff Smith (Bone), ο Bryan Talbot (Grandville), o Brian Bolland (Judge Dredd, Camelot 3000), o Τhierry Smolderen (σεναριογράφος του Gipsy) και ο Θεσσαλονικιός, αλλά μόνιμος κάτοικος, εδώ και πολλά χρόνια, της Καταλανίας, Γιώργος Κωνσταντίνου.

Πέντε χρόνια μετά, οι εκδόσεις Ηλίβατον, κυκλοφορούν μια συλλογή δοκιμίων η οποία συγκεντρώνει, κατά κάποιο τρόπο, τα πρακτικά αυτού του συνεδρίου. Για να είμαστε ακριβείς, δεν πρόκειται ακριβώς για «πρακτικά συνεδρίου» αλλά για επιλεγμένα δοκίμια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των κόμικς του φανταστικού και όχι μόνο. Τα κείμενα αγγίζουν από κλασσικά κόμικς θέματα διαφόρων σχολών και χωρών προέλευσης και επεκτείνονται σε ευρύτερα πολιτισμικά προϊόντα όπως η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, η ζωγραφική, το animation και τα βιντεοπαιχνίδια. Οι συγγραφείς των δοκιμίων αυτών προέρχονται επίσης από πολλούς χώρους: δημιουργοί κόμικς, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, εκδότες.

Ο τόμος, ο οποίος προλογίζεται από τον Γιάννη Κουκουλά, χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Δημιουργία, Ανάγνωση, Ανάλυση, Αντανάκλαση. Οι εκδόσεις Ηλίβατον έκαναν εξαιρετική δουλειά στην παραγωγή και στο στήσιμο του βιβλίου και το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Στο τέλος θα βρείτε επίσης ένα παράρτημα με βιβλιογραφικές πληροφορίες για τις ελληνικές εκδόσεις των κόμικς που αναφέρονται στα κείμενα και κυκλοφόρησαν μετά το 2005. Δεν είναι ελαφρύ ανάγνωσμα, καθώς τα περισσότερα κείμενα απαιτούν προσεκτική ανάγνωση, αλλά δίνει, αναμφίβολα, την ευκαιρία στον αναγνώστη να προσεγγίσει με έναν άλλο τρόπο την ανάγνωση των κόμικς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου